Unge amerikanere møder danske elevers virkelighed

Kategorier: Efterskole, Dagskole

Pressemeddelelse:

Unge amerikanere møder danske elevers virkelighed

En gruppe elever fra East Brooklyn Academy, New York har i denne uge besøgt Danmark som et genbesøg på deres danske venskabsskole Vejlefjordskolen. Det er været et kulturmøde med overraskelser.

Ugen indeholdt både ture med sightseeing og deltagelse i dagligdagen på Vejlefjordskolens Efterskole og Gymnasium.

Et besøg på Røde Kors’ skole i Jelling gav indblik i, hvad det vil sige at være flygtning i Danmark. De mødte uledsagede flygtningebørn, som viste billeder fra deres hjemlande før og efter krig og sult tvang dem til at flygte. Det gav stof til eftertanke. Det triste forsvandt dog som dug for solen, da de spillede bordfodbold og pool. Her gav latteren alle et fælles sprog uanset baggrund.

Museumsinpektør Adam Bak fra Jelling Museum modtog Brooklyn eleverne med åbne arme og gav en personlig rundvisning på Gorms og Thyras gravhøje og gav en levende fremstilling af Danmarks tidlige historie.

En anden dag gik turen til København. Selvom vi kan synes, at København syner lille sammenlignet med Manhattans skyline, så gør det indtryk at opleve en hovedstad, der har over 650 års historie. De amerikanske elever så vagtskiftet ved Amalienborg, kronjuvelerne i Rosenborg og fik en kanalrundfart med guide, der gav et godt syn på København set fra vandsiden. Efter et besøg på Langelinie udbryder Bryanna: Jeg elsker den lille havfrue… den er så fin… men noget lille i forhold til Frihedsgudinden.

Lokalt blev det til et besøg i Legoland. Eleven Devonte fortæller: ”Legoland var bare den bedste oplevelse i Danmark.” Flere af pigerne satte mere pris på at shoppe i Vejle.

Ud over sightseeing er det også blevet til et indblik i, hvordan det er at være elev på Vejlefjordskolen. Eleverne fulgte Global 10, som er 10. klasse på Vejlefjordskolen. Clyde var imponeret over den smukke natur (der er jo ikke meget af den slags i Brooklyn) og så den hjertelighed de blev modtaget med. ”Vi blev taget imod som om vi allerede var bedste venner!” Bryanna nød skolens svømmehal.

Har man kun set en hest på tv eller set den foran en hestevogn i en park, er det noget helt andet selv at røre en hest og endda at sidde på en. Det vakte begejstring at blive trukket rundt på hesteryg i Vejlefjordskolens nye ridehal. Gæsterne var overraskende frygtløse i deres møde med hestene.

Eleverne fra Brooklyn fortalte ved en fællessamling de danske elever, at nogle af dem ikke engang selv har været ved Frihedsgudinden eller i Central Park på Manhattan, hvilket Global 10 eleverne har. Det viser den store forskel i de økonomiske muligheder de to skolers elever har og hvor privilegerede mange danske unge er.

Ved afrejsen var der knyttet mange nye venskaber. Flere af dem kan se frem til et gensyn, når Global 10 igen besøger Brooklyn næste forår.