Global 10 i New York og Washington D. C.

Hvorfor bruge en masse penge på at tage til New York og Washington D. C., når man også kan køre med Metro herhjemme? Har vi måske ikke også Subway i Danmark? Hvorfor sidde sammenklemt i et fly i over syv timer, mens det eneste, der sover, det er fødderne? Og et vandrerhjem med køjesenge og fælles bad på gangen kan man vel også finde i Danmark – hvis man leder længe nok? Hvorfor i det hele taget vælge en destination så langt væk fra det vante og så oven i købet slå sig ned i ”byen, der aldrig sover”, når man da bare kan tage til ”Hedensted by Night”?

Ja, kære læser, hvis du synes, det er svært at forstå, hvorfor Global 10 fra Vejlefjordskolen med stor forventning og mange kufferter drog mod det store udland for at indsnuse noget amerikansk bilos i 10 dage, så ligger svarene efter elevernes mening blandt andet i, at det er meget sjovere at fare vild i New York end i Daugård. Fordi man gør det sammen med kammeraterne og oplever en helt fantastisk venlighed og hjælpsomhed blandt amerikanerne. Man føler sig derfor tryg i den kæmpestore by, hvor hver anden bil er en gul taxa. Så det skal nok gå. Og ganske rigtigt: Man kunne mere, end man selv troede.

Og endelig kan man da få mulighed for at købe de sko, som man altid har drømt om. Og fordi de er så meget billigere herovre, må jeg hellere tage to - eller tre – par, også et til ham derhjemme. Og så alt det tøj, der ikke skal købes med hjem. Det tager jo lang tid at afgøre, hvad man skal bruge sine opsparede lommepenge til, så vi må hellere kigge i mange (=alle) butikker og malls – flere gange.

Og tænk at have været netop de steder, som man synes, man kender så godt fra film. Nu kan man sige, man selv har været oppe i Statue of Liberty, Washington Monument (jo, den kan man komme op i og sikken udsigt!) og One World Trade Center. Og i Central Park på cykel. (Godt man havde cykelhjelm på……..). Desværre fandt vi ikke alle de berømte steder, men vi VED, at Home Alone Kevin har talt med en dame med duer, og vi så for resten juletræer, og at der blev løbet på skøjter i Rockefeller Center.

Pladsen tillader ikke, at alle programpunkter og sjove oplevelser bliver remset op her. Men én ting er sikkert: At komme så tæt på en anden (multi)kultur end vores egen, at se Mogens Lykketoft i FN-bygningen og blive fotograferet sammen med flotte soldater i Pentagon (og en særdeles flot dame i Kongressen!), at slide fødderne op og huje til en basketballkamp, at blive modtaget helt utroligt rørende på en adventistskole i Brooklyn og opleve amerikanernes åbenhed og gæstfrihed, det har smadret nogle fordomme og udvidet horisonten.

Sagt med elevers ord til de kommende Global 10-klasser: Nyd det, mens I er i det. Tiden er for kort til at være sur. Glæd jer! Turen til USA er en så fed oplevelse og en rigtig hyggelig tur, når man er sammen med venner og gode lærere. Rigtig god tur til jer, når det bliver jeres tur! Og tag en ekstra kuffert med!  

P. S. Næste skoleårs studietur er allerede ved at blive planlagt, og der er stadig enkelte ledige pladser i vore to kommende Global 10-klasser.

Du kan se mange smukke billeder fra turen på Global 10's Facebook side