Global 10 eller Social 10?

Læs om vores to forskellige 10. klasses tilbud her. Global 10 med fokus på hele verden, eller vores helt nye Social 10 hvis du vil være med til at gøre en forskel.

Global 10 – en efterskole 10. klasse med fokus på hele verden

Du skal vælge Global 10, hvis du vil opleve verden og udvikle dig personligt sammen med dine venner. Desuden får du gode faglige udfordringer med smagsprøver på rigtige gymnasiefag. Vores 10. klasse ruster dig også til mange af de helt konkrete udfordringer, som voksenlivet stiller dig overfor. Undervisningen er tematisk og fører dig ind i spændende områder af livet og kulturen.

Global 10 på Vejlefjord Efterskole – det seriøse valg

Hvem sagde, at efterskole 10. klasse er spild af tid? Ikke her! I Global 10 bliver du klædt godt på til at tage afgangsprøverne i dansk, engelsk og matematik. Gymnasielærere giver dig gode faglige forløb i et eller to fag, så du bliver godt forberedt til at gå videre i gymnasiet, hvis det er det, du vil.

USA FrihedsgudindenOplev den vildeste studietur til USA og en Europatur til en spændende storby med kultur i særklasse

Før USA-turen bliver du godt kendt med landets historie og samfund, geografi og religion. Du bliver simpelthen bidt af USA og kommer aldrig til at glemme de unikke oplevelser du får sammen med dine venner. Efter turen skal du fremlægge nogle af de mest spændende oplevelser for klassen.

Life skills er bare sådan et fag, alle har brug for

I faget life skills lærer du vigtige ting om, hvad det vil sige at blive voksen og skulle tage en uddannelse, flytte hjemmefra, lave et personligt budget, betale skat, søge et job og gå til jobsamtale, hvordan man undgår quick-lån, finder en god forsikring og lever sammen i et parforhold. Bagefter vil du sige, at du blev bedre rustet til at blive voksen.

Virksomhedsbesøg giver dig en god fornemmelse for det virkelige arbejdsliv

I Global 10 kommer du på virksomhedsbesøg og får derfor en oplevelse af, hvad innovation, salg, service og økonomi betyder i det virkelige liv.

Slip fantasien løs

Igennem skoleåret kommer du til at arbejde med litteratur, teater og film, samt være med i skriveværksteder og læsecaféer, så du bliver helt klar til både OSO’en og de skriftlige og mundtlige prøver i dansk.

Fodbold billede

Brobygning giver dig et grundlag at vælge på

Du skal tage gode uddannelsesvalg, der passer til dig. Derfor få du en halv uges brobygning på en erhvervsrettet ungdomsuddannelse og en halv uge, hvor du skal prøve Vejlefjord Gymnasium. Hvert år vælger mange af vores efterskoleelever at fortsætte i vores kostgymnasium, fordi de er blevet glade for deres venner og de mange fritidsmuligheder, der ligger lige om hjørnet.

Linjefagene giver dig mulighed for at vælge efter din interesse

Du vælger også at gå på efterskole, fordi du kan dyrke dine interesser:

• Fodbold – hvis du er meget seriøs, eller hvis du bare elsker at spille bold med dine venner.
  • Ridning – hvis du tager din egen hest med på efterskolen. Ellers får du bare part på en af efterskolens gode rideheste. Og du bliver bedre til både spring og dressur.
  • Fitness – hvis du sætter dig mål, der passer lige til dig. Måske vil du udvikle dine muskler, måske bare tabe dig lidt eller få stramme baller.
  • Outdoor/adventure – udeliv på Vejlefjord Efterskole kan bare noget helt specielt. Lad vinden suse gennem håret i vores sejlbåde. Føl musklerne arbejde rytmisk i en kajak, der skærer gennem vandoverfladen, eller få suset af speedbåden, der bryder bølgerne på vej mod fiskepladsen.
  • Svømning – hvis du vil sætte nye rekorder eller bare få en bedre kondi.
  • Volleyball – hvis du vil opleve, at hele holdet skal yde sit bedste for at løfte sig.

Social 10 – hvis du vil gøre en forskel

Hvis du vil arbejde med mennesker

Måske ved du allerede, at du godt kunne tænke dig at arbejde med mennesker, når du bliver voksen. Du ved med dig selv, at du gerne vil gøre en forskel i andre menneskers liv.

orphanageHvad vil du være? Pædagog eller politibetjent?

Der er mange muligheder for at arbejde med mennesker. Du kan blive sygeplejerske eller lærer, Falckredder eller socialrådgiver. Du kan arbejde med udvikling i Afrika eller blive læge for Red Barnet. Der er masser af muligheder. Social 10 gør dig måske klogere på, hvad du vil med dit liv.

Lær psykologi og god kommunikation

I Social 10 vil du lære noget om, hvordan man kommunikerer med mennesker, og hvordan man viser omsorg. Du skal lære noget om psykologi, så du bedre forstår dig selv, og dem du skal arbejde med. Du skal selv udvikles, og du skal kunne lære at hjælpe andre.

Hjemløs

Rejs ud i verden for at ændre den til det bedre

Social 10 har en samarbejdspartner i udlandet. Næste år kan det måske være et børnehjem i Moldavien eller en skole i et socialt belastet område i Rumænien. Du skal med klassen for at lave et projekt med samarbejdspartneren. Der er ikke noget der giver så meget god energi, som når du sammen med andre gør en flok børn glade.

Hvordan vil du engagere dig i lokalsamfundet?

Måske vil du være besøgsven. Hjælpe en hjemløs. Samle legetøj til flygtningefamilier. Give lektiehjælp til en indvandrer. Måske vil du oplyse en klasse i en nærliggende skole om børnetelefonen, så du kan være med til at stoppe vold og overgreb mod børn. Hvordan vil DU gøre din gode indflydelse gældende?

Fortæl om det du gør, så du også inspirerer andre

Du vil flytte noget i verden. Det kan du fx gøre ved at lave fede opslag på Facebook om klassens projekter. Skrive til avisen. Lave fede plakater på skoles bredformatplotter. Få familien op på dupperne med dine posts på Instagram.